Pozitif olma

Çocuklarınızın okul yılları boyunca (ve ilerideki yıllarda) sıkıcı bulabilecekleri (eminim dinleyenler için de aynı şey geçerlidir) konular da dahil olmak üzere her konuda konuşma yapmaları gerekir. Bu yüzden, onlara bu tür fırsatları, becerilerini pozitif sunular yapmak için değerlendirmelerini önerebilirsiniz. Böylelikle, herhangi bir konuda konuşurken, kendilerine güvenerek konuyu çok daha ilginç bir hale getirebilir. Televizyondan iyi örnekler göstererek, şu tür özellikleri taşıyan konuşmacıları dinlemenin ne kadar zevkli ve ilginç olduğunu vurgulayın:

a) gülümsemek ve rahat görünmek

b) güçlü ve canlı bir ses tonuyla konuşmak

c) kullanılan sözcükler ve bakışlarla dinleyenlerle iletişim kurabilmek ve bundan zevk almak

d) konuşmaya pozitif bir mesajla başlayıp, bitirmek ("Fazla zamanınızı alıp sizleri sıkmayacağım" ya da "Artık beni dinlemekten bıkmışsınızdır." gibi kendinizi küçük gören ifadeler kullanmayın.)

İşte karşımızda bir maden. Kendini tanıtabilme konusunda kuşaklar arasında anlaşmazlık olması kaçınılmazdır, bu nedenle bu bölümü çalışırken mümkün olduğunca sakin ve yumuşak olmanızı öneririm.
Konuyu açmadan önce kendini tanıtmak ifadesi ile ne kasdettiğimi açıklamamda yarar var. Bu terimi hem kendimize, hem de dışdünyaya bilinçli ya da bilinçsiz olarak "işte bu benim!" demenin her yolu için kullanıyorum. Çocuklar bu mesajı dışarıya dış görünümleriyle verir.

Her şeyin kabul edildiği, yargıdan uzak ve ideal bir dünyada, çocuklarımızın kendine güvenli insanlar olmasına yardım edebilme çabamızda belki kişinin kendini iyi tanıtabilmesi sorun olmayabilirdi, ancak hoşumuza gitsin ya da gitmesin, hemen hemen hepimiz karşımızdaki insanı genellikle dış görünümü ile yargılarız. Bunu çocuklarımıza da öğretmemiz gerekir. Diğer taraftan, zamanlarının ve enerjilerinin büyük kısmını çevrelerini etkilemek için harcıyorlarsa, iç özgüvenlerini tehlikeye attıklarını da bilmeleri gerekir.

Öyleyse iç ve dış özgüvenleri arasındaki bu hassas dengeyi kurabilmeleri için çocuklarımıza nasıl yardımcı olabiliriz?

• Vücut dili - Çok erken yaşlardan itibaren bu konunun önemi vurgulanmalı ve vücut dillerinin farkına varmaları ve uygun bir şekilde kullanmaları sağlanmalıdır.

• Deneyim ve seçim - Özellikle küçükken, seçim konusunda onlara mümkün olduğu kadar çok şans verin. Bu belki de sizin birtakım hayallerinizi ve kararlarınızı bir yana bırakmanız (örneğin, "Çocuklarım olunca, hiç ... giymelerine izin vermeyeceğim.") ve ne giyeceklerine karar vermelerine izin vermeniz anlamına gelebilir (elbette paranız, hava durumu ve okul kuralları elverdiğince). Çocuğun bu kararları verebilmesi kişisel kimliğini ve değerlerini farkedip, bunları ifade edebilmesine yardımcı olur. Bizlerin de, bu sürecin ileri ergenliğe kadar devam edebileceğini bilmemiz gerekir. Ayrıca, dış görünümlerinin çocukların bizden farklı olduklarını ifade edebilecekleri yollardan birisi ve bağımsızlık duygularının sembolü olduğunu unutmamamız gerekir.

Bilgi - Çocukların kendi tarzlarını seçmeden önce, yeterince bilgilenmeleri gerekir (örneğin, toplumsal gelenekler, fiyatlar, kalite farklılıkları vs.). Bu tür konuların da anladıkları bir dille açıklanması gerekir. Böylelikle kararlarını, aldıkları bilgiler sayesinde daha dikkatli verir ve yetişkinlerin ya da daha büyük kardeşlerin alayına maruz kalmazlar.
Fikir - Çocuğun giyimi konusundaki düşüncelerinizin dürüst ve yapıcı olması gerekir. "Sana ne giysen yakışır." gibi ifadelerin çocuğun ne iç, ne de dış özgüvenine yararı olur. Seçimlerinden neden hoşlanmadığımızı ya da onaylamadığımızı açık ve belirgin bir şekilde ifade etmemiz gerekir. Örneğin:

"Bu tür bir toplantıya bu giysiyi giymen bence uygun olmaz." ("Deli misin? Oraya bu kılıkta gidemezsin!" demek yerine.) ya da,
"El yazın biraz düzgün olsa, öğretmenin sınav kağıdını daha rahat okuyabilir." ("Öğretmenin bu el yazısını görünce kimbilir ne der?" demek yerine.)

ALIŞTIRMA: İletişim ve kendini iyi tanıtabilme konularının geliştirilmesi

• Yukarıdaki bilgilerin ışığı altında, gelecek ay uygulamak üzere kendinize

bir eylem planı hazırlayın ve çocuğunuzun şu konularda daha becerili ve özgüvenli olmasına yardımcı olun:

-karşılıklı konuşma
-karşılıklı tartışma
-toplum önünde konuşma

• Kendini iyi tanıtabilme konusunda çocuğunuza fikrinizi söylemek üzere
yararlı birkaç not alın (bu bir giysisine yapabileceğiniz hoş bir övgü olabilir) ya da bu konuya dikkatini çekebilmek amacıyla bir etkinlik düşünün. (Örneğin, birlikte gardroplarınızı elden geçirin, rahat bir atmosferde birlikte alışverişe çıkın, kütüphaneden renk uyumu hakkında birlikte okuyabileceğiniz bir kitap ödünç alın.)

Birkaç hafta süreyle, çocuğunuzun vücut dilini iyi kullanıp kullanmadığını gözlemleyin ve kullanamadığını anlarsanız, ona nasıl yardımcı olacağınıza karar verin. (Örneğin, bir televizyon programını birlikte izleyip, vücut dilinin önemine dikkatini çekin.)

"Sadece derinliği olmayan insanlar dış görünümü yargılamaz."
Oscar Wilde


Konular