Duygularının farkına varmasına yardım edin

Çocukların duygularını kontrol edebilmelerini kısmen genleri belirler. Kimi çocuklar tüm duygularını rahatlıkla dışavurabilirken, kimileri duygularını pek ifade edemez. Çocuğun, duygularını ifade şekli ne olursa olsun, iç özgüvenlerinin, duygularının farkında olması çok önemlidir. (Bu, çocuklara duygularını iyi bir şekilde ve uygun bir dille ifade edebilmelerini öğretecektir. Bu konuya 11. Bölümde tekrar değineceğim.)

Çocukların duygularının farkına varmalarının en iyi yollarından biri, önce sizin kendi duygularınızı açmanız ve onunla paylaşmanızdır. (Örneğin, "Sabahtan beri yağmur yağıyor. Bıktım artık. Sen de benim gibi mi düşünüyorsun yoksa senin için farketmiyor mu?")

Bir başka yol ise, sözsüz davranışlarını gözleyip, aşırıya kaçmadan yorumlamanızdır. ("Sesin bana biraz durgun geliyor. Gerçekten bu işi yapmaktan memnun musun?" ya da "Burcu´yla konuşurken kaşların çatıktı. Aranızda ters bir şey mi oldu yoksa bana mı öyle geldi?")

Kendisinin farkına varması için resim, oyun ve tiyatro gibi etkinlikleri kullanın.

Bu tür yöntemler küçük çocukların değerlerini, duygularını tanımaları ve güçlü ya da zayıf yönlerini keşfetmelerini sağlar. Piyasada çocuklarınızın kendilerini farketmelerinde yardımcı olacak ve ailece oynayabileceğiniz pek çok oyun var. Hatta bazı tiyatro oyunları hem hiç masrafsızdır, hem de çocukların çok hoşuna gider. Örneğin, çocukların çoğu "sen ben ol, ben de sen" gibi oyunlara bayılır. Taklit esasına dayanan bu tür oyunları çocuklar çok sever (anababalar çok sevmese de) ve büyük bir beceriyle oynarlar. Hafif yollu alayla karışık oynanırsa, ailenin tüm bireyleri zayıf noktalarının ve özelliklerinin farkına varır.

Ayrıca, eğer çocuğunuz resim yoluyla kendini ifade etme eğilimi gösteriyorsa, bunu onun duygularını ve düşüncelerini tartışmak için kullanabilirsiniz. Ama unutmayın ki, profesyonel bir terapist değil, sadece bir anne ya da babasınız ve çocuğunuzu fazla bunaltmayın. (Deneyimlerimden anababa ve terapist rollerinin çoğu kez içice geçtiğini biliyorum, ama çocuklarınızın anababalarını tercih edeceklerini asla unutmayın.)


Konular