Anlaşmazlıklarla Başedebilme

"Gökkuşağını görmek istiyorsan, yağmura tahammül etmen gerekir."Dolly Parton

Ve eğer gerçekten kendine güvenen çocuklar yetiştirmek istiyorsanız, anlaşmazlıklara tahammül etmeniz gerekir.

Çocuklarımızla aramızdaki anlaşmazlıkları onların özgüvenlerini geliştirmek için bir şans olarak değerlendirebiliriz, insanların çoğu anlaşmazlıkların, sevgiye dayanan ilişkilere ve benlik saygısına zarar vereceğini düşünür. Bu kitabın felsefesini ve kitabın önerilerini eğer uygulamaya başladıysanız, umarım çocuklarınızla aranızdaki anlaşmazlıklara karşı daha pozitif bir tutum içine girmişsinizdir ve onlar da bu tür sorunlarla çok daha kolaylıkla başedebiliyorlardır.

Çocuklarımızla aramızda bir anlaşmazlık varsa, özgüven geliştirmeyle ilgili olarak kendimize sürekli sormamız gereken üç soru vardır:

1. Evimizdeki sürekli atmosfer yapıcı sonuçlar elde etmemize yardımcı oluyor mu?
2. Evimizde krizlerle güçlü bir şekilde ve beceriyle başedilebiliyor mu?
3. Sonuçta alınan kararlar karşılıklı bir şekilde adil ve duyarlı oluyor mu?

Yardımcı bir atmosfer

Çocuklarını bu kitapta tartışılan belli birtakım prensiplere göre yetiştiren herkes doğru yoldadır. Bu tür bir ailede olması gereken birtakım özellikler vardır:

- bireyselliğe saygı
- karşılıklı anlayış
- hatalara karşı hoşgörü
- hata yapma özgürlüğü
- değişimleri kabullenmeye karşı istekli olma
- pozitif düşünce
- etkin bir şekilde stresle başedebilme
- değerlerin, kuralların ve sorumlulukların açık ve net olması
- dolaysız bir biçimde ve kendini iyi ifade ederek iletişim kurabilme
- çok iyi kontrol edilebilen duyguların açıklıkla ifade edilebilmesi
- stratejik problem çözme

Bu listeyi okuduğunuzda gözünüzde canlanan eviniz mi, yoksa gıptayla bakılan bir cennet mi?

Henüz amacınıza ulaşamadıysanız, en azından çocuklarınız bunun için çaba harcadığınızın farkında olacaktır, bu da onların ortak bir ideal için bir ekip ruhuyla çalışan bir ailenin üyesi olmakla zaten var olan özgüvenlerini sağlamlaştıracaktır. Anlaşmazlıkların açıklıkla ve pozitif bir biçimde çözüldüğü bir atmosferin sürdürülebilmesi için de, büyüdükçe gönüllü olarak sorumluluk üstleneceklerdir. Ben çocuklarımın standartlarda bir düşüş söz konusu olduğunda, çok zeki gözlemciler olduğunu farkettim. ("Artık bu evde insanların hata yapmasına izin verilmiyor mu?" ya da "Duygularımızı rahatlıkla dile getirmemiz gerektiğini sanıyordum.") Anababaların bu konularda zaman zaman hata yapmalarının çok güçlü olmayan çocuklara yararları olabilir, ama çocukların bunları anababalarına karşı kullanmalarını engelleyebilmek için, aşağıdaki sözleri bir kağıda yazıp, mutfakta görebilecekleri bir yere asmanızın yararı olacaktır.

"Kusursuz olmayı istemek, gerçekleşmesi mümkün olmasa da, kişinin ilerlemesini sağlar."
Samuel Johnson


1 yorum

Benim Babam Cok Kızar annem

Benim Babam Cok Kızar annem hiç kızmaz Babama birsey sorsam ne gerek var olum napcan gibi sorular sorar ve bağırır sizce ne yapmalıyım ama önemli birşeyim var

10.07.2011 - Misafir

Konular