Çocuğunuzun Problemli Olmasını İstemiyorsanız Onu Sevin!

Sevme ve sevilme, çocuğun en önemli ihtiyacı. Anne-babasının ve çevresindeki insanların ona sevgiyle yaklaşması, sağlıklı gelişimi için şart. Sevgi çocuğun kendine güvenini sağlar.

Sevme ve sevilme, çocuğun beslenme ve uykuyla birlikte en zaruri, en önemli ihtiyacı. Çocuk daha dünyaya yeni geldiğinde kendini sevgi ve şefkat halesiyle çevrelenmiş bir ortamda bulur. Anne-babasının ve çevresindeki insanların ona sevgiyle yaklaşması sağlıklı gelişimi için şart.

Sevgi, kısaca çocukla ilgilenmek, onun sorunlarına, sevinçlerine ortak olmak, onunla bir şeyleri paylaşmak ve ona güven ve değer vermek... Her şeyde olduğu gibi duygularının gelişimi için sevgide de denge önemli. Yerinde ve zamanında gösterilen sevgi, çocuğun geleceğe daha güvenli bakmasını sağlar. Çocuk, sevildiğini bilmeli.

Sevgiyle Bütün Engeller Aşılır

Sevgi, her türü engeli aşabilecek güce sahiptir. Sevilmediğini zanneden çocuk, uyumsuz olur; kendine güvenmez, başarısız olur ve yalnızlık duygusuna kapılır. Yalnızlığın olumsuz etkisiyle normalde kazanamadığı ilgiyi farklı bir yöntemle açığa vurup, dikkatleri üzerine çekme gayretine girişir. Tabii bu durum, hem çocuk ve hem aile için hiç iç açıcı değil.

Sevilen Çocuk, İnsanlara Daha Kolay Diyalog Kurar

Çocuk, sevildiğini bildiği bir ortamda güvenli hareket eder. Davranışları, konuşması, kendinden emin hareketleri, başarılı oluşu, kurduğu arkadaşlıklar bunun en büyük kanıtıdır. Çocuk sevmeyi ancak başkaları tarafından sevilerek öğrenir. Bu sayede insanlara karşı sevecen ve sempatik tavırlar sergiler. En önemlisi insanları sever. Bu daçocuğun insanlarla olan ilişkisini daha güçlendirir. Çocuğa bir de sevgilerin en büyüğü, en yücesi olan Allah sevgisi öğretilmeli. Kainattaki bütün güzelliklerin sahibi olan Allah sevdirilmelidir.

Sosyalleşmenin En Önemli Faktörü

Çocuk terbiye ve eğitiminde sevgi baş sırada yer alır. Çocuğu sevgiyle büyütmek, gelecekteki bir çok hatanın önüne şimdiden geçmek demektir. Sosyallaşmenin en önemli faktörünün sevgi olduğunu unutmayınız.


Konular