Mükemmeliyetçi babalar

Mükemmeliyetçi kişilik yapısı ne kadar zordur. Kişi mükemmel olmak için hayatı boyunca nasıl da zorlanır!
Mükemmeliyetçi kişiler sadece kendilerinin değil, eşlerinin ve çocuklarının da mükemmel olması için çaba gösterirler. Bu kişilerin kendilerinin, eşlerinin ve çocuklarının mükemmel olmaları da onlara yeterli gelmez, işleri mükemmel, maaşları mükemmel, evleri mükemmel, oturdukları şehir ve semt mükemmel, arabaları mükemmel, eşyaları mükemmel, hatta komşuları bile mükemmel olmalıdır. Ne yazık! Her zaman her yerde mükemmeli arayacak ve bulamayacak olmaları ne yazık!

Mükemmeliyetçi erkekler yaşamlarındaki her kişinin, her durumun ve her konumun en olmasını isterler. En güzel, en bakımlı, en şık kadın kendi karısı olmalıdır. En güzel, en çalışkan,en başarılı çocuk kendi çocuğu olmalıdır. En iyi meslek, en yüklü maaş yine kendisinin ve en popüler insanlar dostları, komşuları olmalıdır. Mükemmeliyetçi insan enler arasında sıkışıp kalan ve asla kendisini özgür düşünmeye bırakamayan insandır.

Mükemmelliyetçi babalar kendi kişilik yapılarının doğası ve eğilimi doğrultusunda çocuklarına yaklaşırlar. Mükemmelliyetçi babaları aşırı otoriter babalardan ayıran en belirgin farklardan biri, bu babaların sevgilerini çocuklarına hissettirmeleri ve paylaşabilmeleridir. Mükemmeliyetçi babalar çocuklarının da mükemmel olmasını istedikleri için pek çok kural koyarlar ama koydukları bu kuralları çocuklarına uygulama yoluyla öğretirler. Örneğin çocuğuna akşam yemeğinden sonra diş fırçalamayı kural olarak koyan bir baba, yemek sonrası ´´Haydi birlikte dişleri fırçalamaya..." diye çocuğunu yönlendirir.

Mükemmelliyetçi babalar çocukların bir an önce emeklemelerini, yürümelerini, konuşmalarını isterler. Çocuklarınının okul yaşantılarında en yüksek notları almaları için ellerinden geleni yaparlar. Dersleri birlikte çalışırlar, özel öğretmenler tutarlar. Bu babalar çocuklarını her alanda desteklemeye hazırdırlar,

Müzikte, balede, sporda, resimde çocuklarını desteklerler ama aynı zamanda da yeteneği olmasa bile çocuklarını zorlarlar. Bu zorlama ise çocuğu olumsuz etkiler. Çocuk hırçınlaşır ve yeteneği olmayan bir alana zorla yönlendirildiği için başarılı olamaz, kendine güvenini kaybeder. Yetenekli olduğu alanda bile başarı gösteremez.
Mükemmeliyetçi kişilik özelliğine sahip bir babaysanız bilin ki, çocuğunuzun kapasitesini zorluyorsunuz. Doğada ve yaşamda hiçbir şey mükemmel değildir.

Bir çiçek güzel olabilir ama mükemmel değildir. Dikkat ederseniz, yapraklarının her birinin farklı renkte olduğunu, tıpatıp aynı olmadığını görürsünüz. Mis gibi koku yaydığı zamanlar olduğu gibi, solduğu zamanlar da vardır. Uçsuz bucaksız denizler mükemmel değildir. Bizi serinletebilir ve göz zevkimizi okşayıp ruhumuzu ferahlatabilir ama aynı zamanda dalgaları bizi yutabilir ve içinde yaşayan canlılar bize zarar verebilir. Yeryüzünde, gökyüzünde ve doğada mükemmellik yoktur ama eşsizlik vardır.

Mükemmel değil ama siz de eşsiz çocuklar yetiştirebilirsiniz. Her insan tektir ve eşi benzeri yoktur. Dünyaya gelen hiçbir insan bir diğerinin aynı değildir. Bunu tek yumurta ikizlerinde bile görebilirsiniz.

Unutmayın ki, çocuğunuz tektir, eşi-benzeri yoktur. Sizden, eşinizden ve atalarınızdan aldığı genlerle sizlere mutlaka benzeyen fizik ve kişilik özellikleri olacaktır ama o kendine özgü bir varlık, bir birey, bir kişiliktir. Çocuğunuzu olabildiğince tanımaya özen gösterin. Onu yeteneklerini ortaya koyabilmesi için özgür bırakın, zorlamayın. Ondan mükemmel olmasını beklemeyin. Mutlu olması inanın çok daha önemli. Çünkü mutlu Çocuklar başarıyı çok kolay elde eden çocuklardır.

Mükemmelliyetçiliğiniz çocuğunuza rol model oluşturabilir ve o da sizin gibi hayatında her şeyin mükemmel olmasını isteyebilir. Bu arayış onu yorar, hayal kırıklığına uğratır. Çocuğunuza hayatta hiçbir şeyin mükemmel olmadığını öğretin ona eşsizlikten bahsedin. Pek çok alanda değil ama birkaç alan da eşsiz başarılar yakalayabileceğini anlatın. Ve hayatta hiçbir; şeyin sonu olmadığından bahsedin. En iyinin de iyisi olduğu gerçeğini önce siz kabullenin, sonra çocuğunuza örneklerle gösterin.

Mükemmelliyetçi yönünüzü törpülemek için egzersizler yapın. "Çocuğumu mükemmelliğe değil, eşsiz ve mutlu olmaya yönlendireceğim" diye kendinize telkinlerde bulunun. Kendi önünüze koyduğunuz ve sizi mutsuz eden sınırlarınızı kaldırın Unutmayın, o sınırları kendinize siz koydunuz ve kaldıraç olan da sizsiniz. Bu konuda eşinizden de yardım istemekten çekinmeyin.


Konular